EUIB ret homenatge a Matilde Landa, en el 80 aniversari de la seva mort a Palma

Després de dos anys sense poder realitzar l’acte, EUIB, el PCE i el Col·lectiu Aurora Picornell ha tornat a retre homenatge a la històrica militant antifeixista morta a Palma després de mesos d’aïllament i tortures

Aquest dilluns, 26 de setembre, ha tengut lloc ell ja tradicional acte en record de l’aniversari de la mort de la camarada Matilde Landa, a Palma, per mor del feixisme. Tal com s’ha recordat a l’acte, arran de les mesures sanitàries l’acte no va poder-se convocar ni realitzar amb normalitat els anys 2020 i 2021, tot i que el 2021 s’hi va realitzar un acte més reduït, en el qual hi varen participar les tres entitats que també enguany han organitzat l’acte, Esquerra Unida de les Illes Balears (EUIB), el Partit Comunista d’Espanya (el PCE) i el Col·lectiu Aurora Picornell. A més, també hi ha assistit Memòria de Mallorca, qui també ha intervengut reivindicat la importància de les accions de memòria democràtica.

Enguany es compleixen 80 anys d’aquell fatídic dia, en el qual la històrica militant comunista i feminista Matilde Landa Vaz (Badajoz, 24 de juny de 1904 – Palma, 26 de setembre de 1942) se suïcidava a la presó de Palma. I ho va fer un 26 de setembre de 1942, el mateix dia en el que estava previst el seu bateig per part del règim, i dia en el qual cada any es retroben al cementeri de Palma societat civil, militants i autoritats per tal de retre-li homenatge. Landa es va precipitar, des del terrat al pati interior de la presó. En els 45 minuts que hi va durar l’agonia de Landa, totalment inconscient, les autoritats eclesiàstiques de les Illes Balears varen aprofitar per a batejar-la in articulo mortis. No bastava amb vèncer, calia humiliar i convertir derrotats.

A l’acte hi ha assistit el coordinador general d’Esquerra Unida Illes Balears (EUIB), Juanjo Martínez, el qual ha dedicat unes paraules a Landa i s’ha dirigit als assistents per a recorda la seva vida i mort, així com la importància que té la memòria històrica actualment, davant la força que està agafant l’extrema dreta a Europa, com ara la victòria d’aquests a Itàlia en la recent jornada electoral.

Show More

Related Articles

Back to top button