EUIB reclama més control en matèria de seguretat laboral

Un mort a Sant Llorenç amb una retroexcavadora, un ferit greu al ParcBit, un altre de molt greu a Andratx… EUIB creu evident que la manca de control està darrere de l’increment de morts i ferits en la darrera setmana

El passat dilluns, dia 19 de setembre, novament un treballador de la construcció va resultar greument ferit després de patir un accident laboral a Andratx. Un nou accident laboral que se suma a la llarga llista d’accidents laborals, molts d’ells greus, que a dia 20 de setembre ja suma un total de 7 morts, dos dels quals en la darrera setmana.

EUIB, una vegada més, se suma al dol generat per aquestes morts i transmet les seves condolències i solidaritat a la família de les víctimes.

Ara fa just una setmana, EUIB ja va emetre un comunicat davant les alarmants xifres de sinistralitat laboral, recordant que la lluita contra aquesta ha estat sempre un dels cavalls de batalla d’Esquerra Unida, tant a nivell insular com estatal. La mort de dos treballadors en una setmana és un indicador clar de com i en quina situació es troben els protocol de seguretat, les inspeccions de treball i la seguretat dels treballadors d’aquesta comunitat autònoma. A banda del set mort en total en el que va d’any, són desenes els qui han quedat en una situació de salut greu o molt greu, de la mateixa forma que el treballador ferit ahir a Andratx roman a Son Espases després que els equips mèdics poguessin reanimar el treballador, ja que aquest va perdre les constants vitals en el moment de l’accident. La sinistralitat laboral continua essent un tema pendent a les Balears, ja que el baix nombre d’inspeccions en comparació al nombre de llicències d’obres, sumat al seu increment enguany, són un forat negre enmig la seguretat en la construcció: un forat negre enmig la seguretat laboral.

Juanjo Martínez, coodinador d’EUIB ha declarat que «EUIB aspira a que no hi hagi ni un mort més al seu lloc de feina. Molt manco morir electrocutat en una construcció», va declarar el coordinador general d’EUIB, Juanjo Martínez, després de conèixer la mort per electrocució, la setmana passada, d’un treballador a Bendinat. I és que, una vegada més, caldrà fer-se les preguntes pertinents per conèixer si aquesta i d’altres empreses del sector protegeixen degudament els seus treballadors, o si per contra deixen tots o part dels seus treballadors fora del marc legal i de seguretat que, d’haver-se seguit, és molt probable que la xifra de morts d’enguany a les Balears fos molt inferior.

És evident que a les Balears hi ha una manca important d’inspeccions de treball, així com de control sobre les empreses que diàriament exposen els seus treballadors a tasques amb un alt risc d’incidents, com ara la construcció. Cal, per tant, i de forma urgent, demanar responsabilitats sobre aquestes morts, perquè no passin desapercebudes per a l’administració i perquè els mitjans no facin creure als ciutadans que han estat accidents puntuals. Com ja hem dit, d’haver-se seguit els protocols i les normes de seguretat obligatòries en la construcció, la xifra de morts i ferits seria molt més baixa.

Show More

Related Articles

Back to top button