Esquerra Unida fa una crida a participar dels actes programats amb motiu de l’Orgull 2022

Com cada any, des d’Esquerra Unida Illes Balears (EUIB) volem mostrar el nostre suport cap a la diversitat sexual i les lluites dels col·lectius LGTBIQ+ de les Illes Balears. Pensam que és important pronunciar-se i posicionar-se públicament en qüestions de drets fonamentals, més encara quan les agressions, físiques i psicològiques, cap a persones pertanyents a col·lectius LGTBIQ+ estan a l’ordre del dia.

Els drets humans que semblaven haver-se consensuat globalment són avui objecte de debats sexistes i, sobretot, classistes, que ocupen moltes hores als mitjans de comunicació i que no han ajudat a millorar la situació d’aquestes persones. La violència a la qual s’enfronten moltes d’aquestes persones no dóna ni un sol dia de descans. L’arraconament, la repressió social i la discriminació continuada a la qual es veuen sotmeses, a diari, infecta tots els nivells existents: laboral, polític, judicial, mèdic, personal.

EUIB no es cansarà de repetir que la base des d’on es construeix qualsevol acció política ha de ser la Declaració Universal de Drets Humans. Si alguna persona o col·lectiu pensa que cap alguna possibilitat al marge dels Drets Humans, allà ens hi trobarà, per explicar-los quin és l’únic camí cap a la pau: la diversitat i la tolerància. Combatre l’odi i la seva violència sempre ha estat un dels nostres principals eixos de treball, des de la nostra fundació. A EUIB seguim pensant que cal sortir als carrers a defendre aquest Orgull conscient i de base per a poder construir aquesta pau social de la qual xerram cada dia.

Seguim pensant que el camí de lluita i millora ha de ser constant i que, actualment, encara ens trobam al principi d’un camí que, tot i anar avançant, sembla anar fent-se també cada dia més llarg, a causa dels retrocessos polítics i socials viscuts arran de les darreres crisis socials i econòmiques. Un exemple senzill, per fer-se una idea del nivell de progrés lograt a nivell internacional fins avui, podrien ser la ridícula xifra de trenta països d’arreu del món que han aprovat el matrimoni homosexual. Tot i que aquest és un dels drets amb major acceptació social i política al món, només una trentena de països el reconeixen. I si aquest és el nivell de progrés, és que això només acaba de començar. Creiem que hem de comprometre’ns a arribar més enllà. Avui, reconeixent tot el reeixit perquè aquest juny sigui també d’alegria, aquests són compromisos d’Esquerra Unida:
Els drets de les persones menors trans, les persones binàries, les persones migrants han de ser reals i efectius. Tan reals com ells, elles i eles dobles són i tan efectius com la ciutadania de ple dret que no se’ls reconeix. El nostre esforç estarà en un procés col·lectiu que durant el tràmit parlamentari no les deixi enrere, llavors, sí que celebrarem.
• Treballem cada dia fora de les grans manifestacions i ciutats. Orgull el dels nostres pobles, perquè tots siguin segurs. Treballar fins a l’últim racó de l’Espanya més rural perquè el nostre orgull sigui més gran.
• Sí, fins i tot tenim por. Tenim por a la discriminació, l’abandó, l’auge de l’extrema dreta i el populisme liberal que ens assenyala perquè uns altres ens disparin. Tenim el deure de crear espais segurs per a protegir-nos, enfrontar-los i avançar. Fins a guanyar una vida lliure i digna per a totes, tots, totis. Ens cuidem entre nosaltres.
• Som les persones LGTBIQA+ els qui hem de tenir veu per a garantir els nostres drets, com a militants d’Esquerra Unida ens comprometem al fet que cadascun dels nostres passos sigui donat amb una aliança social. Que sigui de veritat, que ningú es quedi enrere.
• És difícil teixir aliances des del privilegi. Volem aquí, caminant al nostre costat a totes les persones migrants, racialitzades LGTBIQA+ als qui uns altres oculten i agredeixen, la nostra aliança és antiracista.

No ens queda una altra que seguir treballant, des dels carrers i des de les institucions, posant les lluites dels col·lectius LGTBIQ+ al centre del debat i no deixant de ser mai crítics amb nosaltres mateixos. Som conscients que formam part d’una societat que sembla no haver-se curat encara de la malaltia que va patir durant més de quaranta anys, un franquisme que va treballar fortament en contra de la diversitat. És per això que feim una crida perquè tothom surti al carrer i participi de les activitats programades arreu de les Balears i especialment de les manifestacions que, en el cas de Palma, tendrà lloc el proper dimarts 28 de juny i sortirà des de plaça Espanya a les 19.00 hores.

__

  • Recull informatiu, actes a les Illes Balears

Mallorca
Ben Amics recupera la revetla a Palma, amb l’entrega dels premis Dimoni i Siurell Rosa, i Inca i Manacor munten una jornada de l’Orgull pròpia. ‘30 anys de Lluita: Drets i Resiliència’, és el lema proposat per Ben Amics per a reivindiacar la memòria històrica i la visibilitat de les primeres activistes LGTBI, seguint les línies de la Federació Estatal (FELGTBI+). Dimarts 28 de juny tendrà lloc la manifestació principal d’enguany a Palma (a les 19.00 hores a plaça Espanya).

Una de les novetats d’enguany és que la programació s’estén a la Part Forana: només quatre de les 15 activitats previstes es faran a Palma.
L’Associació Únic, d’Inca, continua arrelant el seu propi Orgull. Orgullosament Inca arriba a la sisena edició, enguany també amb el cicle ‘Inca suma pels drets LGTBI’, amb una programació del 27 de juny al 3 d’octubre amb classes, teatres i contacontes, entre d’altres.

L’Ajuntament de Manacor ha organitzat un cicle d’activitats, entre el 27 de juny i el 3 de juliol, sota el nom de ‘Manacorinitats dissidents’, en la qual també hi va inclosa la seva pròpia Horabauxa Orgull Col·lectiu (amb la participació d’Aina Losange, Yoko Factor i Sor Estiercol).

Menorca
Diverxia organitza l’Orgull a Maó farcit de cultura i reivindicació, el Maó Pride. Taules rodones, xerrades i tallers són algunes de les activitats programades fins el dia 7 de juliol, dia de la festa final de l’Orgull, la qual tendrà lloc al Claustre del Carme. Transverxia i Ses Foneres també han convocat una assemblea oberta per al dia 28 de juny, a les 19.00 hores, a la plaça de l’Esplanada de Maó.

Pitiüses
Després de 10 dies de celebracions, l’Eivissa Pride 2022 posava el seu punt final amb la Gran Marxa pels drets LGTBIQ+ que a tenir lloc el passat dia 18 de juny. Sa Clau de s’Armari manté la presència a Santa Eulària i el Pride torna a Eivissa. L’acte central serà també el 28 de juny amb la lectura del manifest pels drets LGTBIQ+. A Santa Eulària des Riu la jornada està organitzada pel projecte Som com Sent. També hi va tenir presència l’Associació ALAS de Lluita anti Sida de les Balears

Show More

Related Articles

Back to top button